maandag 20 april 2015

Dodenlijst met duizenden 'volksvijanden' op internet

In Oekraïne circuleert een hitlist met duizenden 'volksvijanden', die publiekelijk aan de schandpaal worden genageld. Twee van die 'vijanden van de staat', die op de lijst figureerden, werden de afgelopen week vermoord. De sinistere website met daarop, onder de kop Vagevuur, de namen, adressen, foto’s en telefoonnummers van zo’n 9.000 pro-Russische 'verdachten' ging vandaag offline nadat critici op social media hun volgers opmerkzaam maakten op het bestaan van de 'dodenlijst'.

De gelijknamige app, behorend bij de controversiële website die opereert onder de naam Mirotvorets (Peacekeeper), is nog wel te vinden bij Google Play. De site, die officieel steun krijgt van het ministerie van Binnenlandse Zaken, roept burgers op om mensen aan te geven, die zij verdenken van 'staatsondermijnende activiteiten', van 'terroristen tot separatisten en voorstanders van federalisering'. De site lijkt nationalistische Oekraïners een alibi te geven om over te gaan tot eigenrichting.

De lange lijst van 'vijanden van de staat' – journalisten, activisten, politici, rebellen in Oost-Oekraïne, zelfs een bloggende vrouw in Duitsland – wordt dagelijks aangevuld door mensen die ofwel anoniem anderen aangeven, of dit doen onder pseudoniem. Op de foto’s, die in veel gevallen van sociale media sites zijn geplukt, komen naast de als ‘verdacht’ aangemerkte personen ook verwanten en niet zelden kinderen herkenbaar in beeld.

De pro-Russische journalist Oles Boezina en van Oleh Kalasjnikov, oud-parlementariër van de Partij van de Regio's, werden de afgelopen week vermoord, nog geen 48 uur nadat hun namen en adressen op de gewraakte site openbaar waren gemaakt. Beide mannen werden bij hun respectievelijke woningen doodgeschoten. De moorden werden vrijdag opgeëist door een organisatie die zich het 'Oekraïense Opstandelingenleger' noemt.

Van regeringszijde is de schuld zijn de beide moorden gepleegd in opdracht van Rusland om aan te geven dat de situatie in Oekraine helemaal uit de hand loopt. Dat president Vladimir Poetin pal nadat Boezina was gedood de beide moorden al aanhaalde in zijn jaarlijkse vragenuurtje op de televisie wordt in Kiev als bewijs voor dit scenario aangevoerd.

Bron: De Post Online

Geen opmerkingen: