donderdag 23 april 2015

Omstreden anti-Sovjetwet alweer aangepast

De omstreden wet waarmee het gebruik van communistische en nationaal-socialistische symbolen werd verboden is vandaag door het parlement al weer afgezwakt. Een niet van tevoren aangekondigde motie werd door 233 van de 273 aanwezige parlementsleden aangenomen. Het voeren van communistische en nationaal-socialistische symbolen als hamer-en-sikkel en het hakenkruis blijft verboden, maar er zijn uitzonderingen op gemaakt.

Die uitzonderingen betreft afgebeelde symbolen op documenten van de overheid, maar ook van scholen, universiteiten en bedrijven, voor zover die documenten voor het uiteen vallen van de Sovjet-Unie in 1991 zijn afgegeven. Musea en bibliotheken mogen de symbolen blijven tonen en ook de oorspronkelijke legervlaggen uit de Sovjetperiode blijven gevrijwaard van het verbod. Voor 1991 uitgereikte onderscheidingen, onder meer aan oorlogsveteranen uit het Sovjetleger, blijven toegestaan door de aanpassing van de wet.

De oorspronkelijke wet werd twee weken geleden door het parlement aangenomen. Van diverse kanten, onder meer van historici uit binnen- en buitenland, is er inmiddels bij president Petro Porosjenko op aangedrongen om zijn veto uit te spreken tegen de wet die vooral in het oosten van het land kwaad bloed heeft gezet.

Dat komt niet in het minst doordat ook een wet is aangenomen die officiële erkenning inhoudt voor het verzetsleger UPA uit West-Oekraïne waarvan veel leden in de Tweede Wereldoorlog de kant van Nazi-Duitsland kozen om onder het Sovjetjuk uit te komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: