zondag 13 april 2014

EU roept Kiev op tot terughoudendheid

De Europese Unie heeft er zondag bij Rusland op aangedrongen alle pogingen om Oekraïne te destabiliseren stop te zetten. Oekraïne kreeg tegelijkertijd de vraag om zich terughoudend te blijven opstellen tijdens de operaties om het gezag in de regio te herstellen.

Europees buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton verklaarde in een communiqué 'zich ernstig zorgen te maken over de acties van gewapende mannen en separatistische groeperingen in verschillende steden in het oosten van Oekraïne'. Ze vroeg Rusland andermaal 'om de territoriale integriteit van het land te respecteren', de Russische 'troepen die vlakbij de grens zijn opgesteld terug te trekken” en “alle operaties stop te zetten die bedoeld zijn om Oekraïne te destabiliseren'.

Tegelijkertijd drong Ashton er bij de autoriteiten in Kiev op aan zich terughoudend op te stellen. Ashton sprak tot slot de hoop uit dat de vergadering op 17 april in Genève met de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Rusland en Oekraïne - respectievelijk John Kerry, Sergei Lavrov en Andriï Dechtchitsa - zal leiden tot een stabilisering van de situatie in de regio.

Maandag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Luxemburg overigens bijeen om zich te beraden over eventuele maatregelen met betrekking tot de spanningen in Oekraïne. Ze zullen zich ook buigen over de mogelijke gevolgen van het Russische dreigement om de gasleveringen aan Oekraïne stop te zetten.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: