donderdag 24 april 2014

Obama dreigt met nieuwe sancties Rusland

Als Moskou zich niet alsnog aan de afspraken houdt om de spanningen in Oekraïne te verlichten, liggen er nieuwe economische sancties klaar. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens een persconferentie in Japan. De Verenigde Staten vinden dat Rusland te weinig doet om een einde te maken aan de bezettingen in het oosten van Oekraïne.

Voordat de sancties van kracht worden willen de VS wel steun hebben van bondgenoten, benadrukte Obama. Hij gaf toe dat sancties mogelijk weinig invloed hebben op de plannen van president Vladimir Poetin en dat de crisis in Oekraïne mogelijk niet bedaart. "Hoeveel invloed ze hebben op zijn afweging hangt af van de medewerking van andere landen", aldus Obama.

De opmerkingen van Obama tonen hoe lastig het voor de VS is om de agressieve toon van Rusland en de groeiende onrust die pro-Russische opstandelingen in het land veroorzaken te beantwoorden. In de regio zijn veel landen afhankelijk van Russische energie. De vrees bestaat dat verdergaande sancties ook hun economie treffen.

Obama beklaagde zich over de milities en gewapende mannen die nog altijd overheidsgebouwen in Oekraïne bezetten. Vorige week werden in Genève afspraken gemaakt om de daardoor ontstane spanning, met name in het oosten van het land, weg te nemen.

"Tot nu toe hebben ze zich niet aan de geest van de Geneefse overeenkomst gehouden", aldus Obama. "Dat brengt consequenties met zich mee en er zullen verdere sancties geformuleerd worden." Hij zei niet op welke termijn de nieuwe sancties van kracht kunnen worden, maar het is volgens de president een kwestie van dagen, niet weken.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei gisteren dat aanvallen op Russische burgers een aanval op de Russische federatie zijn. "Als we aangevallen worden zullen we zeker reageren", waarschuwde hij, een dag nadat Oekraïne aankondigde een einde te gaan maken aan de bezettingen.

"Het is van belang om te benadrukken dat ons doel gedurende dit proces altijd is geweest om de afweging van meneer Poetin te beïnvloeden, dat we hopen dat er een diplomatieke oplossing komt, dat sancties Rusland meer treffen dan wie dan ook maar dat ze een verstoring zijn voor de wereldeconomie", aldus Obama.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: