vrijdag 18 april 2014

SBU wil pro-Russische milities in Donetsk isoleren

De staatsveiligheidsdienst SBU gaat haar activiteiten in de provincie Charkiv opvoeren en meer verkeerscontroles houden om het vervoer van wapens, munitie en explosieven tegen te gaan. Dat gebeurt met name op de wegen naar de stad Charkiv. In de provincie Donetsk werkt de SBU aan een cordon om de pro-Russische milities te isoleren.

Tijdens een persconferentie werd vanmiddag meegedeeld dat er nog altijd mensen aan de grens worden opgepakt die het land in willen met veel contant geld of wapens. Op het treinstation in Melitopol hebben bewakers 245 stuks munitierollen en explosieven gevonden die verstopt zaten in zakken met vuile was. De grensbewaking heeft in de provincie Odessa drie dozen met granaten in beslag genomen. Deze munitie werd aangetroffen in een busje dat vanuit Transnistrië Oekraïne in wilde.

De pro-Russische Volksrepubliek Donetsk wil de bezette gebouwen alleen verlaten als de regering in Kiev opstapt. Volgens aanvoerder Denis Poesjilin erkent de Volksrepubliek de regering niet en daarom wordt niet ingegaan op de eis tot ontruiming vanuit Kiev. Poesjilin herhaalde vanmiddag dat zondag 11 mei een referendum wordt gehouden in de provincie Donetsk over de vraag of Oekraïne een federale staat moet worden.

Werknemers van het transmissiestation voor radio en televisie in Kramatrosk hebben samen met medewerkers van de staatsveiligheidsdienst SBU de Russische tv-zenders uitgeschakeld. Dat gebeurde nadat ''onbekende gewapende mannen'' uit het gebouw waren verwijderd. Donderdag hadden deze mannen satellietontvangers voor de Russische zenders geïnstalleerd op het terrein van het transmissiestation. Tegelijkertijd werden de Oekraiense tv-zenders uitgeschakeld.

Het provinciebestuur van Loehansk heeft een referendum geëist over de vraag of Oekraïne een federale staat moet worden. Ook wil het provinciebetuur dat Russisch onmiddellijk als de tweede officiële taal wordt geaccepteerd. 'Miljoenen mensen staan er op dat deze eisen worden ingewilligd', staat in de motie die eerder vandaag werd aangenomen.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: