zaterdag 19 april 2014

'Jacht op Oekraïens sprekenden in Sloviansk'

In de stad Sloviansk wordt jacht gemaakt op Oekraïens sprekende inwoners. Dat heeft aanvoerder Vjacheslav Ponomariov van de pro-Russische militie in deze oostelijke stad verklaard. Hij heeft de inwoners van Slaviansk gevraagd om verdachte personen bij de 'Volksmilitie' te melden, in het bijzonder als ze Oekraïens spreken. Er komt volgens Pnomariov een speciaal telefoonnummer waarop die informatie kan worden doorgegeven.

Ponomariov zegt dat de politieke partijen Oedar, Svoboda en de Moederlandpartij zijn verboden. Het is ook niet meer toegestaan om campagne voor deze partijen te voeren. Komende dinsdag is de eerste vergadering van het nieuwe, zelfbenoemde gemeentebestuur en op zondag 11 mei het referendum over de federalisering en de status van de Russische taal.

Een week geleden begon de pro-Russische opstand in Sloviansk, toen daar een politiebureau en het districtsbureau van de staatsveiligheidsdienst SBU werden bezet. Uit het bureau van de SBU werden zeker 400 wapens ontvreemd en verdeeld onder de bevolking. Burgemeester Nelia Shtepa schaarde zich aanvankelijk enthousiast aan de kant van de separatisten, maar herriep dat enkele dagen later. Vervolgens is ze door de pro-Russische militie gearresteerd. Ze zit nog altijd vast.

Inmiddels is er een 'Volksburgemeester' in de persoon van Ponomariov. In zijn opdracht zouden gewapende mannen de huizen van zigeuners in de stad zijn binnengedrongen. De bewoners, ook vrouwen en kinderen, zouden geslagen zijn.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: