maandag 21 april 2014

Janoekovitsj: leger moet weg uit het oosten

De verdreven president Viktor Janoekovitsj heeft geëist dat de Nationale Garde zich onmiddellijk terugtrekt uit het oosten van het land. Vanuit de Russische stad Rostov aan de Don liet Janoekovitsj in een verklaring weten dat volgens hem de ''post-revolutionaire regering'' op het punt staan een bloedbad aan te richten. Daarom moet er snel met de leiders van de oostelijke provincies - lees: de aanvoerders van de pro-Russische milities - gesproken worden over een oplossing.

''De mensen daar voelen zich beledigd. Jullie hebben miljoenen van hen tot terroristen bestempeld'', aldus Janoekovitsj aan het adres van de regering. "De bevolking heeft geen andere optie dan te vechten voor haar rechten, voor hun bestaan en voor hun kinderen.''

Er gaan al dagenlang geruchten dat Janoekovitsj naar Oekraïne terugkeert. De leiders van de Volksrepubliek Donetsk willen een referendum over de vraag of Oekraïne een federale staat moet worden met verregaande bevoegdheden voor de afzonderlijke provincies. Na dit referendum op zondag 11 mei zou de ex-president die zichzelf nog altijd als de rechtmatige leider beschouwt kunnen terugkeren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: