vrijdag 25 april 2014

Avakov: 'Anti-terroristische operatie gaat door'

Het Oekraïense leger blijft de strijd aanbinden met de pro-Russische milities. Dat heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken vanmorgen laten weten. ''We zijn niet opgehouden vanwege de sterk toegenomen kans op een Russische militaire invasie, zoals gisteravond in de media gemeld. We gaan door. De terroristen zullen de klok rond op hun hoede moeten zijn, maar gewone burgers hebben niets te vrezen.''

Intussen is er veel onduidelijkheid over de acties van gisteren. Het leger zette tanks en pantserwagens in om de milities in de provincie Donetsk te bestrijden. Aan de rand van de 130.000 inwoners tellende stad Slavjansk werden checkpoints aangevallen en veroverd. Daarbij kwamen vijf, mogelijk zelfs zeven separatisten om het leven volgens het leger zelf. Vjacheslav Ponomarjov, de zelfbenoemde 'volksburgemeester' van Slavjansk, hield het op één dode.

De controleposten zouden nog dezelfde dag terug zijn veroverd toen het leger zich terugtrok. Het was, aldus een anonieme zegsman de bedoeling geweest om de milities uit Slavjansk te verjagen. Het ochtendoffensief schoot echter tekort.

Ponomarjov vond de aanval echter dusdanig verontrustend dat hij besloot de Russische president Vladimir Poetin te vragen om 'vredeshandhavers' naar het oosten van Oekraïne te sturen. Die moeten Slavjansk beschermen tegen de 'fascisten uit Kiev' van de Rechtse Sector die hij ziet als de daders van een aanslag op een controlepost in het afgelopen weekeinde waarbij drie separatisten om het leven kwamen.

Het verzoek aan Poetin wordt gesteund door de leiders van de Volksrepubliek Donetsk die overheidsgebouwen hebben bezet in tenminste tien steden. Zij hebben een algemene mobilisatie van pro-Russische milities aangekondigd, omdat de inzet van het Oekraïense leger volgens hen neer komt op een burgeroorlog.

Een aanval van een pro-Russische militie op een depot van het leger in Artemivsk werd gistermorgen afgeslagen door het leger. Het depot zou tussen de 20 en 30 tanks en veel munitie omvatten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden gistermorgen de bezetters van het stadhuis van Marioepol verjaagd, maar intussen zijn er ook berichten dat de bezetters terug zijn en omsingeld worden door politie of het leger.

Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: