zaterdag 26 april 2014

Nauwelijks Oekraïense steun voor een invasie


Er zijn duidelijke verschillen per regio, maar toch blijkt uit een vandaag door het International Republican Institute (IRI) gepubliceerde opiniepeiling dat een duidelijke meerderheid onder de Oekraïners tegen de Russische bemoeienis met hun land is. Zoals te verwachten is in het westen van het land 97 procent daar tegen in in het midden 94 procent. In Oost-Oekraïne is 69 procent tegen Russische inmenging en in Zuid-Oekraïne is dat 75 procent. Op de Krim was geen peiling mogelijk.

Verdeeld naar leeftijd is dat gemiddeld 85 procent, terwijl opvalt dat 68 procent van de Russischtalige Oekraïners niet op een militaire invasie vanuit het buurland zit te wachten. Net iets meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) beschouwt zo'n invasie als een bezetting. Bijna driekwart (78 procent) vindt dat Oekraïne een eenheid moet blijven vormen onder een regering in Kiev.

De door het bureau Rating uitgevoerde en door het Amerikaanse Agentschap voor Democratische Ontwikkeling betaalde enquête geeft aan dat 84 procent van de Oekraïners op zondag 25 mei naar de stembus gaat voor de presidentsverkiezingen. Petro Porosjenko is de populairste kandidaat met 29 procent, gevolgd door Joelia Timosjenko met 13 procent, Serhei Tihipko met 6 procent en Michailo Dobkin 5 procent. In een tweede ronde tussen Porosjenko en Timosjenko krijgt de 'chocoladekoning' 41 procent en de 'gasprinses' 15 procent van de stemmen.

De waardering voor Oleksander Toertsjinov in zijn rol als interim-president blijkt gegroeid. Een maand geleden zag 42 procent hem wel zitten, maar inmiddels is dat 45 procent. De steun voor interim-premier Arseni Jatsenjoek ging van 47 naar 52 procent. De steun voor aansluiting bij Europa blijft onveranderd op 53 procent. Bij een eventueel referendum over de vraag of Oekraïne lid van de EU zou moeten worden, zou 54 procent daar ja op zeggen.

Bron: IRI

Geen opmerkingen: