maandag 28 april 2014

VS en EU kondigen nieuwe santies Rusland af

De Amerikaanse regering heeft sancties afgekondigd tegen zeven Russische regeringsfunctionarissen. Ze zijn niet meer welkom in de Verenigde Staten. Ook worden hun tegoeden bevroren, laat het Witte Huis weten. Twee van de functionarissen behoren tot de directe kring van de Russische president Poetin.

Op de zwarte lijst staan onder andere de vicepremier van Rusland Dmitri Kozak, generaal Jevgeni Moerov, en topmannen van staatsoliebedrijf Rosneft en staatstechnologiebedrijf Rostec. Er zijn ook sancties afgekondigd tegen 17 bedrijven die banden hebben met president Poetin.

Rusland noemt de sancties 'walgelijk'. "Natuurlijk zullen we reageren", zegt de Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov over de sancties. "Onze maatregelen zullen behoorlijk breed zijn."

Ook de Europese Unie heeft in principe besloten meer personen te straffen die betrokken zijn bij de onrust in het oosten van Oekraïne. Het zou gaan om Russen die zich mengen in de opstand van Russisch-gezinde Oost-Oekraïners tegen de pro-Westerse machthebbers in Kiev. Dat melden diplomaten in Brussel.

De EU vindt dat Moskou eigenlijk zou moeten helpen bij het verminderen van de spanningen in het buurland, een voormalige Sovjetrepubliek. Nu dat niet gebeurt, voegen de EU-lidstaten 15 nieuwe namen toe aan een zwarte lijst, waardoor nu in totaal 48 individuen uit Rusland en Oekraïne worden aangepakt. De betrokkenen op de lijst mogen de EU niet meer in. Ook komen zij niet meer bij hun tegoeden in de 28 lidstaten.

Bron: RTL

Geen opmerkingen: