donderdag 24 april 2014

Leger verovert basis en stadhuis van Marioepol

Het Oekraïense leger heeft in de afgelopen nacht de legerbasis in Artemivsk heroverd. Daarbij raakte een militair gewond, zo heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken vanmorgen laten weten. Over gewonden aan de kant van de pro-Russische bezetters kon hij niets meedelen. Een aanval van honderd militieleden op een munitiedepot werd afgeslagen. De aanvallers gebruikten automatische wapens, granaatwerpers en handgranaten. Artemivsk ligt tussen Donetsk en Slovjansk.

Ook heeft het leger het al een week door separatisten bezette stadhuis van Marioepol weten te ontruimen. Hierbij vielen geen gewonden. Een explosieventeam onderzoekt het gebouw vanmorgen, waarna het gemeentebestuur en de ambtenaren weer aan de slag kunnen in deze industriestad aan de Zwarte Zeekust.

Gistermiddag werd al het dorp Svjatohirsk ingenomen door het Oekraïense leger. Het dorp heeft strategische betekenis, want het ligt op de grens van de provincies Donetsk, Charkiv en Loehansk en dat zijn juist de provincies waar het al enkele weken onrustig is. Er was een militie aanwezig die zich genesteld had in een klooster. De separatisten zijn verjaagd. Daarbij vielen geen gewonden.

Na de blamage met de - inmiddels ontbonden 25e luchtlandingsbrigade - heeft het Oekraïense leger nu eenheden uit Lviv ingezet in Oost-Oekraïne. Het gaat om de 80e luchtlandingsbrigade en de 24e infanteriebrigade. Bij eerdere acties tegen de separatisten raakte het leger zes pantservoertuigen kwijt. Daarvan zijn er inmiddels twee teruggehaald.

Bronnen: Kyiv Post, Reuters, Ukrinform, Western Information Center

Geen opmerkingen: