vrijdag 18 april 2014

Regering komt bevolking Oost-Oekraïne tegemoet

De regering belooft een aantal eisen van de pro-Russische demonstranten in te willigen. Kiev hoopt dat de maatregel bijdraagt aan de nationale eenheid. Premier Arseni Jatsenjoek zei op de nationale televisie dat hij de grondwet wil wijzigen en dat er meer macht naar de afzonderlijke regio's gaat. Zo wil hij dat het bestuur in het oosten van het land gedecentraliseerd wordt en moet de Russische taal een officiële status krijgen in gebieden waar die veel gesproken wordt.

De Oekraïense regering hoopt dat de rust in het land terugkeert. "Deze beslissingen helpen om vrede en steun te krijgen van de Oekraïense bevolking", aldus Jatsenjoek. Ook interim-president Oleksander Toertsjinov sprak de bevolking toe. Hij ging vooral in op de taalkwestie.

Niet alleen het Russisch, maar ook andere talen als het Hongaars en Roemeens kunnen een officiële status krijgen in gebieden waar ze door een meerderheid van de bevolking worden gesproken, aldus Toertsjinov. Het is geen koerswijziging, maar een bevestiging van de - met name in het westen van het land omstreden - praktijk van de afgelopen anderhalf jaar.

Na het aantreden van de nieuwe regering eind februari besloot het parlement meteen om de taalwet in te trekken. Toertsjinov sprak daar zijn veto over uit, zodat de taalwet nog altijd geldt. En dat blijft zo, bevestigden zowel de interim-president als de premier dus vandaag. Nieuw is wel dat de bevoegdheid om een tweede officiële taal aan te wijzen nu op lokaal niveau neer wordt gelegd.

Bronnen: NOS, Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: