zondag 20 april 2014

Uiteenlopende berichten over schietpartij Sloviansk

Dat er een schietpartij was bij Sloviansk staat vast, maar de lezingen over wat er precies is voorgevallen lopen uiteen. Russia 24 had het over vijf doden. De Russische staatszender meldde dat bij een aanval op een pro-Russische controlepost aan de rand van deze oostelijke stad drie militieleden en twee van hun aanvallers zijn gedood.

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het echter over één dode en drie mensen die schotwonden hebben opgelopen en naar een naburig ziekenhuis zijn gebracht. Verdere details werden niet naar buiten gebracht. Voor de Russische media RIA Novosti en Life News is het echter duidelijk. De ultra-nationalistische Rechtse Sector zit er achter.

Life News toonde beelden van een dode man en van wapens en munitie die door de aanvallers van Rechtse Sector achter waren gelaten. Maar ook splinternieuwe 100 dollarbiljetten en een visitekaartje van Dimitro Jarosh, de leider van Rechtse Sector, dat door de aanvallers achter zou zijn gelaten. In een reactie via Facebook ontkent Borislav Bereza van Rechtse Sector dat de aanval het werk is van zijn organisatie. Hij noemde Life News ''een beerput'' waaruit nog niet veel waarheid tevoorschijn is gekomen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de schietpartij inmiddels veroordeeld en het een aanwijzing genoemd dat de regering in Kiev niet van plan is zich te houden aan de afspraken die donderdag in Geneve zijn gemaakt om ''de nationalisten en extremisten'' te ontwapenen. 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: