zaterdag 26 april 2014

Russische straaljagers schenden luchtruim Oekraïne

Defensiemedewerkers in de Verenigde staten melden dat Russische straaljagers gisteren meerdere keren het Oekraïense luchtruim hebben geschonden. Het is onduidelijk wat de bedoeling was: het testen van de Oekraïense radarinstallaties of machtsvertoon. Dat laatste ligt voor de hand, aangezien er ook militaire oefeningen pal langs de grens plaats hebben en er steeds meer troepen en materieel naar de grens worden gestuurd.

Diverse keren is in de afgelopen dagen getracht om Rusland op andere gedachten te brengen. Dat gebeurde op hoog militair niveau tussen de Verenigde Staten en Rusland, waarbij werd gesproken over de noodzaak om de spanningen te verminderen en contact te blijven houden. Van Amerikaanse zijde werd ook aangegeven dat Defensieminister Chuck Hagel graag met zijn Russische ambtgenoot Sergei Sjoigoe zou willen spreken, maar daar is tot op heden geen reactie op gekomen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het Russische leger 'oefent' aan de grens met Oekraïne. Hagel noemde dit gisteren ''een gevaarlijke ontwikkeling'' en ''een uiterste provocatie''. Loopt het uit de hand, dan wordt het volgens de minister wel heel erg moeilijk om nog een diplomatieke uitweg te vinden.

Bron: AP

Geen opmerkingen: