woensdag 30 april 2014

Economie Oekraïne lijdt zwaar onder onrust

De onrust in Oekraïne heeft zijn uitwerking op de economie van het land in het eerste kwartaal niet gemist. Dat blijkt  uit cijfers die het nationale statistiekbureau vandaag presenteerde. De Oekraïnse economie kromp vorig kwartaal met 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.
In de eerste maanden van dit jaar werd president Viktor Janoekovitsj door aanhoudende protesten verdreven, waarna het land in conflict raakte met Rusland. Het buurland annexeerde het Oekraïense schiereiland de Krim, terwijl in het oosten van het land een felle strijd ontstond tegen pro-Russische separatisten.

Door alle onrust is de waarde van de Oekraïense munt, de hryvna, dit jaar al bijna 30 procent gekelderd. Het land wacht momenteel op groen licht voor de noodkredieten van het Internationaal Monetair Fonds, die moeten helpen de economie te stabiliseren.

Met de noodkredieten hoopt Oekraïne de restricties op het kapitaalverkeer af te kunnen bouwen, meldt persbureau Bloomberg. Die zijn nu van kracht, om te voorkomen dat teveel kapitaal uit het land wegstroomt. De noodsteun van het IMF komt naar verwachting uit op 17 miljard dollar, terwijl diverse landen daarnaast samen nog eens zo'n 15 miljard dollar ter beschikking stellen.

Het bestuur van het IMF stemt later vandaag over de toekenning van de noodkredieten, waarna het eerste deel van 3 miljard dollar begin volgende maand zou kunnen worden overgemaakt. Oekraïne moet voor het einde van het jaar 9 miljard dollar aan schulden afbetalen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: