zondag 20 april 2014

Paasboodschappen lopen ver uiteen

De paasboodschappen van de orthodoxe patriarchen liepen vandaag ver uiteen. Patriarch Filaret van de Oekraïens-orthodoxe kerk beschuldigde Rusland van agressie en kwaadwilligheid, terwijl patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk zich in Moskou uitsprak tegen de krachten die Rusland en Oekraine uit elkaar willen spelen.

Kirill legde er de nadruk op dat beide landen ''zowel qua geloof is qua geschiedenis'' verbonden zijn. "Voor God zijn we één'', aldus de Russische patriarch. Filaret op zijn beurt sprak over Oekraïne als een vredelievend land dat zich kwetsbaar heeft opgesteld door het vrijwillig afstaan van alle kernwapens.

Interim-president Oleksander Toertsjinov liet vanmorgen weten dat ''het Oekraïense volk zich nadrukkelijk heeft uitgesproken voor vrijheid en gerechtigheid''. Het was een heel wat verzoenender toon dan die van premier Arseni Jatsenjoek die fel uithaalde naar Rusland. Hij beschuldigde president Vladimir Poetin er van dat die de Sovjet-Unie terug wil. Lukt dat, dan wordt dat volgens Jatsenjoek ''de ramp van de eeuw''.

Bron: BBC

Geen opmerkingen: