maandag 29 oktober 2012

Waarnemers OVSE negatief: 'Dit is een stap terug'

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uitte maandagmiddag stevige kritiek op de Oekraiense autoriteiten. De parlementsverkiezingen van zondag waren volgens de OVSE onvoldoende transparant. Ruim 800 waarnemers uit 42 landen maakten deel uit van de missie van de OVSE om toe te zien op het verloop van de verkiezingen.

Tijdens een persconferentie werd de balans opgemaakt. Volgens de OVSE ''lijkt het democratisch proces in Oekraine tot stand gekomen''. De verkiezingen kenmerkten zich door tekortkomingen, de campagnes waren ondoorzichtig en de financiering onduidelijk. Ook zou het ontbroken hebben aan evenwichtige aandacht van de media voor alle deelnemende partijen. Het ontbreken van oppositieleider Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij bij de verkiezingen ontlokt de OVSE de kwalificatie ''oneerlijk'' voor de verkiezingen van zondag.

Vastgesteld werd dat de regerende Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj staatsfondsen en staatsfaciliteiten heeft gebruikt om campagne te voeren. Aandacht in de media richtte zich vooral op de Partij van de Regio's. ''Gezien het machtsmisbruik en de buitensporige rol van geld in deze verkiezingen, lijkt het erop dat het democratische proces in Oekraïne is teruggedraaid'', zei OVSE-coördinator Walburga Habsburg Douglas tijdens de persconferentie.

De regering spendeerde 100 miljoen euro aan webcamera's in 33.755 stemlokalen te installeren, om 'fraude te voorkomen', luidde het bij de kiescommissie. De OVSE geeft toe dat de verkiezing zelf vlot en volgens de democratische principes verliep. Wel kreeg de telling van de stemmen een negatieve evaluatie, ''omdat die niet transparant genoeg was''. Volgens de exitpolls, die zondagavond werden bekendgemaakt, zou de Partij van de Regio's 5 tot 6 procent minder stemmen halen en de oppositie 5 tot 10 procent meer stemmen krijgen.

Poolse waarnemers constateerden eerder op de dag geen grote tekortkomingen. Dat geldt ook voor de waarnemers van de Europese Academie van Verkiezingswaarneming, bestaande uit 56 parlementsleden uit twaalf EU-landen.

Volgens de waarnemers van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) zijn de verkiezingen transparant en eerlijk verlopen. ''De uitslag geeft de keus van de Oekraiense bevolking weer", aldus Alexei Kosjetkov van de CIS-EMO missie.

Bronnen: Kyiv Post. ANP

Geen opmerkingen: