dinsdag 16 oktober 2012

Socioloog vindt biometrisch paspoort gevaarlijk

De invoering van het biometrische paspoort zorgt volgens de socioloog Oleksandr Hladoen alleen mar voor problemen. Hij voorziet zelfs dat het nieuwe paspoort een politiestaat dichterbij brengt. "Er wordt digitale informatie in het paspoort gestopt en niemand weet nog om welke informatie het gaat'', aldus Hladoen die verbonden is aan het Instituut voor Demografische en Sociale Studies.

In de begin oktober door het parlement aangenomen wet voor het biometrisch paspoort staat dat het persoonsgegevens moet bevatten die gaan over naam, voornaam, geboortedatum en geboorteplaats, man of vrouw, de datum waarop deze persoon in het persoonsregister van de overheid is opgenomen, ouders of voogden, woonplaats, een overzicht van overige officiele documenten, de handtekening en een foto.

Ook ombudsvrouw Valeria Loetkovska heeft kritiek om het biometrische paspoort. Zij vindt zelfs dat president Janoekovitsj zijn veto over de wet moet uitspreken en die terugstuurt naar het parlement. Loetkovska ziet het paspoort als een aantasting van de persoonlijke vrijheid. Zij vindt dat de wet in strijd is met zowel de Grondwet als de wet op de persoonsgegevens. Ook zou de wet niet voldoen aan de uitgangspunten die in de Europese Unie worden gehanteerd.

De Europese Unie stelt de invoering van het biometrische paspoort als een van de belangrijkste voorwaarden om het Schengen-visum voor Oekrainers af te schaffen. Premier Mikola Azarov zei na het aannemen van de wet op het electronische paspoort dat de Oekrainers het nieuwe paspoort niet krijgen opgedrongen. Wie een papieren paspoort heeft, mag dat gewoon blijven gebruiken. Maar wie daarmee de EU in wil, moet ook na afschaffen van de visumplicht toch een visum aanvragen.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: