maandag 29 oktober 2012

Timosjenko in hongerstaking 'om verkiezingsfraude'

Oud-premier Joelia Timosjenko is in hongerstaking gegaan. Zij is het niet eens met het resultaat van de parlementsverkiezingen van zondag en wil dat de verkiezingen over worden gedaan, zoals eerder na de Oranjerevolutie. Timosjenko vindt dat op grote schaal is gefraudeerd, dat kiezers bij de districtsverkiezingen zijn omgekocht en dat de verkezingscommissies in de districten vooral corrupt waren.

Timosjenko's advocaat Serhei Vlasenko maakte maandagmiddag bekend dat zij aan een hongerstaking is begonnen in het ziekenhuis in Charkiv, waar de oppositieleider al geruime tijd verblijft vanwege haar aanhoudende rugklachten. Timosjenko mocht zelf niet aan de verkiezingen mee doen, omdat zij een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit wegens machtsmisbruik in de periode dat ze premier was.

Volgens Vlasenko zijn er van alle 225 districten rapporten waarin melding wordt gemaakt van onregelmatigheden bij de verkiezingen. De advocaat zei ook dat Timosjenko zou oproepen tot massale protesten onder haar leiding als ze op vrije voeten was geweest.

De Verenigde Oppositie, waarvan Timosjenko's Moederlandpartij deel uitmaakt, gaf maandag te kennen dat op basis van eigen waarnemingen de uitslagen tot dusverre een veel te laag aantal stemmen opleveren.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: