zaterdag 27 oktober 2012

'Nationale Exit Poll is volledig representatief'

De Nationale Exit Poll betreft een peiling waarbij 17.000 kiezers bij 400 stembureau wordt gevraagd op welke partij ze hebben gestemd. Daarvoor worden 1.000 interviewers ingezet die speciaal hiervoor een training hebben gevolgd. Volgens algemeen directeur Volodimir Paniotto van het Kiev Internationaal Instituut voor Sociologie (KIIS) is de exit poll representatief voor de vier regio's van het land: het westen, midden, oosten en zuiden.

De stembureaus in het buitenland en in de gevangenissen, waar 160.000 gevangenen hun stem uitbrengen, zijn niet inbegrepen. Het gaat volgens Paniotto om zo'n 5 procent. Daar komt nog bij dat elke vijfde kiezer de interviewer van de exit poll negeert na zijn of haar bezoek aan het stembureau. "Dat is wel veel minder dan bij gewone opiniepeilingen. Daar weigert in de steden inmiddels 50 procent medewerking aan te verlenen.''

De eerste resultaten van de Nationale Exit Poll worden zondag meteen na het sluiten van de stemlokalen bekend gemaakt. Dat is om 20.00 uur, 19.00 uur Nederlandse tijd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: