zaterdag 27 oktober 2012

Vooruitblik parlementsverkiezingen: wie wint er?

In de meest recente peilingen zit de Partij van de Regio's op 22 of 23 procent van de stemmen. De partij is daarmee de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen. Oedar, de partij van Vitali Klitsjko, staat in de peilingen tweede, met 14 tot 18 procent.

Het gewijzigde kiesstelsel gaat echter een belangrijke rol spelen bij de toekomstige verhoudingen binnen het parlement. Een ruime meerderheid, ook van de kant van de oppositie, stemde in met de terugkeer van de districten: 225 parlementsleden worden gekozen via de kieslijsten van hun partij, de andere 225 parlementsleden worden in even zovele districten gekozen.

Er hebben zich voor deze districtsverkiezingen veel kandidaten gemeld, soms wel 20 in één district. Een aantal werd kandidaat gesteld door hun partij, maar er zijn ook veel onafhankelijke kandidaten. Verwacht wordt dat de Partij van de Regio's de meeste van deze parlementsleden voor zich weet te winnen. De denktank Penta gaat uit van 180 tot 215 van de 450 zetels voor de Partij van de Regio's.

Oedar begon aan een ongekende eindsprint. Van pakweg 4 procent naar bijna 18 procent.

De Verenigde Oppositie - en dat is een bundeling van acht oppositiepartijen - komt in de meest recente peilingen niet verder dan 15 tot 16 procent. Dan is er nog de nationalistische partij Svoboda, vooral populair in het westen van Oekraïne. Svoboda maakt een reële kans om in het parlement te komen met 4.6 tot 6 procent. De kiesdrempel is 5 procent en die kan nét gehaald worden. Of nét niet.

De Verenigde Oppositie - en dat is een bundeling van acht oppositiepartijen - komt in de meest recente peilingen niet verder dan 15 tot 16 procent. Dan is er nog de nationalistische partij Svoboda, vooral populair in het westen van Oekraïne. Svoboda maakt een reële kans om in het parlement te komen met 4,6 tot 6 procent. De kiesdrempel is 5 procent en die kan nét gehaald worden. Of nét niet.

De Communistische Partij komt vrijwel zeker in het parlement met 9 tot 10 procent van de stemmen. Partijleider Petro Simenko gaf zei onlangs dat de keus voor de huidige coalitie met de Partij van de Regio's 'een vergissing' is geweest. De Partij van de Regio's zal ongetwijfeld proberen om de communisten weer aan zich te binden.

Waar de Partij van de Regio's volgens de denktank Penta 180 tot 215 van de 450 zetels krijgen, kunnen de 30 tot 40 zetels van de communisten de doorslag geven.

Voor de oppositie rekent Penta met 60 tot 80 zetels voor de Verenigde Oppositie, 55 tot 70 zetels voor Oedar en 20 tot 23 voor Svoboda. Opgeteld 135 tot maximaal 173 zetels van de 450.

Dat de Verenigde Oppositie meer zetels kan behalen dan Oedar, komt doordat Oedar als nieuwkomer in de landelijke politiek nog niet het netwerk in de districten heeft waarover de Moederlandpartij wel beschikt. En waardoor de Partij van de Regio's zoveel meer zetels weet te pakken dan het resultaat in de peilingen aangeeft.

Om 20.00 uur zondagavond (19.00 uur onze tijd) sluiten de stembureaus. Direct daarna komen de resultaten van de exit polls. Het zijn er drie. De opiniepeilers verwachten een foutmarge van 2,5 procent bij de grote partijen tegen een half tot een heel procent bij de kleine partijen. Er wordt een hoge opkomst verwacht: rond de 70 procent. Belangrijk daarbij is dat een kwart van de kiezers anderhalve week geleden nog geen keus had gemaakt. Verrassingen zijn dus niet uitgesloten.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax-Oekraïne, Ukrinform

Geen opmerkingen: