zaterdag 20 oktober 2012

Jaarlijks sterven 8.000 vrouwen aan borstkanker

Jaarlijks overlijden 8.000 Oekraïense vrouwen aan borstkanker volgens de kankerspecialist Ivan Smolanka, tevens de belangrijkste adviseur op dit gebied van het ministerie van Volksgezondheid. Hij constateert ook dat ieder jaar bij 16.000 vrouwen de diagnose borstkanker wordt gesteld.

In 80 procent van alle gevallen hebben de vrouwen dit ontdekt door zelfonderzoek. Vervolgens raadpleegt slechts een kwart van deze vrouwen een specialist en dat is volgens Smolanka meteen de belangrijkste oorzaak van de relatief hoge sterfte aan borstkanker. Dat zou vooral te maken hebben met de grote angst van de vrouwen voor een borstamputatie.

Opvallend is wel dat in de hoofdstad Kiev de sterfte als gevolg van borstkanker met 19 procent is gedaald. Oncoloog Dmitro Osinski stelt vast dat er 11.000 borstkankerpatiënten geregistreerd staan, waarvan 65 procent al vijf jaar onder behandeling. "Dat duidt op een goede geneeskundige zorg op dit vlak'', meent Osinski.

In tegenstelling tot wat landelijk geldt, zijn de vrouwen in de hoofstad zich er volgens Osinski goed van bewust dat zij hun leven riskeren als ze borstkanker negeren.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: