vrijdag 26 oktober 2012

Azarov bezweert dat devaluatie niet aan de orde is

Premier Mikola Azarov zegt er vast van overtuigd te zijn dat de hrivnia niet devalueert na de verkiezingen van zondag. In een donderdag door tv-zender 1+1 uitgezonden interview constateerde de premier dat al twee jaar lang steeds weer geruchten opduiken over een ophanden zijnde devaluatie en een nieuwe economische recessie. ''Er is geen aanleiding toe om dat te veronderstellen'', meende Azarov. ''Onze economie ondervindt weliswaar problemen, maar blijft toch stabiel.''

Eerder deze week voorspelde voorzitter Oleksandr Soehoniako van de Federatie van Oekraiense Banken echter dat de hrivnia 30 procent in waarde kan dalen na de verkiezingen. De nieuwe koers zou uitkomen op 10 tot 10,5 hrivnia voor 1 Amerikaanse dollar. De Amerikaanse bank Goldman Sachs kwam onlangs tot dezelfde conclusie, aldus Soehoniako.

De koersdaling van de hrivnia kan geleidelijk gaan, maar het ligt voor de hand dat sprake is van een devaluatie ineens. Blij is Soehoniako er niet mee. "Zo'n forse devaluatie betekent dat de prijzen stijgen, waardoor we allemaal armer worden.''

Intussen zijn veel Oekrainers Amerikaanse dollars gaan inkopen, waardoor de koers van de hrivnia donderdag het laagste punt van de week bereikte. Een dollar kostte aan het einde van de dag 8,05 hrivnia. Van lange rijen bij de banken, zoals bij de devaluatie van de hrivnia met 38 procent vier jaar geleden, is nu geen sprake. Wel van voorzichtigheid, want de Oekrainers proberen hun spaargeld zoveel mogelijk in de stabielere dollar om te zetten.

De Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) verlaagde donderdag de verwachte groei van het bruto nationaal product in 2012 van 2,5 naar 1 procent.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post, Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: