donderdag 25 oktober 2012

Menige kiezer profiteert van een 'vroege Kerst'

Het lijkt al wel Kerst in sommige delen van Oekraine, want het regent cadeaus. Internationale waarnemers noemen het omkoping, maar de kiezers nemen de cadeaus dankbaar in ontvangst. Ze krijgen voedselpakketten aangeboden met boekweit en suiker, maar inmiddels ook ijs en flessen wijn met het portret van de gulle gever op het etiket. Anderen bieden wodka, brillen, toegangskaartjes voor een nachtclub en zelfs gratis bezoekjes aan de dokter of de kapper.

Parlementskandidaat Joeri Kroek van de Partij van de Regio's in Odessa maakt het wel heel bont door in een dorp een sportcompetitie op te zetten, met lammeren als prijs voor de winnaars. En de onafhankelijke kandidaat Valentin Nesjiporenko in de regio Cherkasy laat de kiezers gratis paardrijden op z'n boerderij.

Voorzitter Oleksandr Sjernenko van het Comite van Oekraiense Kiezers zei in een interview met de tv-zender Kanal 5 dat de autoriteiten ditmaal hebben afgezien van druk op de media zoals die bij eerdere verkiezingen werd uitgeoefend. Ditmaal worden vooral kiezers omgekocht en kopen de partijen advertentieruimte om zichzelf op de borst te kloppen. ''Na de gebeurtenissen van eind 2004 leidt druk op de media slechts tot ergernis bij de kiezers, dat werkt dus niet meer. Maar de kiezers zijn wel weer eenvoudiger om te kopen dan voor 2004'', meent Sjernenko. Dat komt dan weer doordat de kiezers teleurgesteld zijn in vrijwel alle politici.

Sjernenko constateert dat de districtskandidaten het vaakst in de fout gaan. Hij verwacht dat verkiezingsfraude zich zondag alleen voordoet in veraf gelegen stembureau's, daar waar de internationale waarnemers zich niet laten zien.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: