zondag 21 oktober 2012

'Kans dat oppositie meerderheid krijgt, is klein'

De kans dat de oppositie een meerderheid krijgt in het nieuwe parlement is klein, meent directeur Oleksei Holoboetski van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek. "Het is duidelijk dat, ook al hebben ze straks meer dan de helft van de 450 parlementszetels, de Moederlandpartij, Oedar en zelfs Svoboda meer mogelijkheden hebben om samen met de Partij van de Regio's een meerderheidscoalitie te vormen dan met elkaar."

Holoboetski baseert zijn stelling op de voortgaande onenigheid en rivaliteit tussen de oppositiepartijen. De politicoloog Volodimir Tsiboelko onderschrijft deze opvatting. Hij twijfelt ook aan de 226 zetels die de Verenigde Oppositie zegt te kunnen veroveren.

"Toen de verkiezingscampagnes begonnen, was de oppositie vol vertrouwen. Arseni Jatsenjoek van de Verenigde Oppositie maakte zelfs een promotiefilmpje waarin hij als winnaar van de verkiezingen werd neergezet. Inmiddels blijkt zelfs het binnen halen van 150 zetels al een probleem", aldus Tsjiboelko.

Volgens Tisboelko hebben de kiezers met een voorkeur voor de oppositie nu hun hoop gevestigd op de door Vitali Klitsjko geleide partij Oadar. "Het gaat dan om de mensen die ooit de verwachting hadden dat de Moederlandpartij en Ons Oekraïne ons land konden veranderen. Nu wordt gehoopt dat Oedar dat kan."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: