maandag 15 oktober 2012

IMF: 20 procent hogere gasprijs is best haalbaar

Door de gasprijs en het tarief voor de stadsverwarming met 20 procent te verhogen, maakt de Oekraïense regering niet alleen een einde aan het onnodig subsidiëren van gezinnen die het geld helemaal niet nodig hebben. Er blijft ook bijna 0,2 procent van het bruto nationaal product over om arme gezinnen financieel te ondersteunen.

Tot deze conclusie komt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het rapport over de compensatie die de Oekraïense regering geeft aan gezinnen voor de hoge gasprijs. Het IMF hamert er al lang op dat daar een einde aan moet worden gemaakt. De overheid betaalt namelijk de helft van de gasrekening voor alle gezinnen. Van regeringszijde is steeds geweigerd om aan deze eis tegemoet te komen, omdat anders veel gezinnen in financiële nood komen.

Dat is niet nodig, meent het IMF. Het rapport ondersteunt dit. "De wijziging die wij voorstellen, heeft maar een gering effect voor de rijken. Een prijsverhoging van 20 procent spoort ze echter wel aan om zuiniger met energie om te gaan." Als de lagere en middeninkomens worden gecompenseerd, dan merken die ook weinig van de tariefsverhoging. Maar ook zij worden aangespoord tot energiebesparing.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: