vrijdag 12 oktober 2012

Oppositie wil illegaal geprivatiseerde bedrijven terug

Drie oppositiepartijen steunen het voorstel om illegaal geprivatiseerde bedrijven weer in handen van de staat te brengen. Het gaat om bedrijven in de sectoren energie, transport, telecommunicatie, chemie en de winning van titanium. Volgens de Moederlandpartij, Svoboda en Oedar gaat het om bedrijven die zijn 'weggegeven' aan mensen uit de omgeving van president Viktor Janoekovitsj.

Campagneleider Andrei Pishni van de Moederlandpartij en partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda komen volgende week woensadg met een pakket van economische maatregelen. Allereerst een wetsvoorstel om de omstreden privatiseringen ongedaan te maken, maar ook een wetsvoorstel dat een einde maakt aan de monopolieposities van bevoorrechte enkelingen. Verder wordt ook een wetsvoorstel gepresenteerd waarmee de regering de mogelijkheid krijgt om vervreemd staatsbezit en geld in het buitenlandse belastingparadijzen terug te halen. Er blijken diverse Oekraïense bedrijven statutair gevestigd te zijn op Cyprus.

Oedar, de partij van bokskampioen Vitali Klitsjko, schaart zich achter de maatregelen. "Het is praktisch onmogelijk om de concurrentie tussen bedrijven te herstellen als de hele economie in handen is van slechts drie tot vijf families", aldus woordvoerster Oksana Prodan van Oedar.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: