zaterdag 7 januari 2017

Savtsjenko wil lijst gevangenen openbaar maken

Parlementslid Nadia Savtsjenko wil binnenkort een lijst publiceren met de namen van de mensen die gevangen zijn genomen of spoorloos zijn verdwenen in Oost-Oekraïne. Ze kreeg de lijst in handen toen ze begin vorige maand met de separatistenleiders Alexander Zachartsjenko (Donetsk) en Igor Plotnitski (Loehansk) in Minsk sprak over de vrijlating van Oekraïense gevangenen. Ook zou ze de nodige namen aangereikt hebben gekregen door anderen.

De staatsveiligheidsdienst SBOe heeft inmiddels gereageerd op de aankondiging van Savtsjenko. In een interview met tv-zender 112 zegt adviseur Joeri Tandit van de leiding van de SBOe het niet verstandig te vinden en zelfs gevaarlijk voor de mensen die gevangen zitten en hun familieleden en vrienden.

''We kennen die lijst, en ook andere lijsten. Dat we die niet naar buiten brengen, heeft een goede reden, namelijk de veiligheid van de mensen die op die lijsten staan. Bovendien is er wetgeving die het verbiedt deze informatie openbaar te maken.'' Tandit kondigde een gesprek met Savtsjenko aan om haar er van te overtuigen dat wat zij wil niet verstandig is.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten