maandag 16 januari 2017

'Separatisten eisen bijna 700 gevangenen op'

De separatisten willen dat de Oekraïense autoriteiten bijna 700 mensen aan hen overdragen in ruil voor 50 gevangenen die ze zelf in handen hebben. Die eis is vanmiddag neergelegd tijdens het overleg van de Contactgroep voor Oost-Oekraïne in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Volgens Irina Herasjtsjenko, de Oekraïense zaakgelastigde voor humanitaire zaken in Minsk, wordt een gevangenenruil door deze absurde eis onmogelijk gemaakt.

Oekraïne liet onlangs 15 separatisten gaan en had er op gerekend dat drie tieners die al enige tijd vast zitten op beschuldiging van sabotage nog voor de kerstvakantie op vrije voeten zouden komen. Volgens Herasjtsjenko vinden de separatistenleiders echter dat zij met de overdracht van drie zieke volwassenen hun bijdrage wel hebben geleverd.

In het overleg van vanmiddag is van Oekraïense zijde opnieuw de nadruk gelegd op de teruggave van Debaltseve. Tegen de afspraak in dat de frontlijn zou gelden zoals die was op 19 september 2014 namen de pro-Russische rebellen in februari 2015, slechts enkele dagen na het Minsk-2 akkoord, het strategisch gelegen stadje in. Het Oekraïense leger maakte afgelopen week bekend dat het stap voor stap dichterbij Debaltseve komt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: