woensdag 11 januari 2017

Vernieling monument Poolse inwoners 'provocatie'

Een monument voor de 900 inwoners van het dorp Hoeta Penjatska in de provincie Lviv die in februari 1944 werden gedood door de Duitse bezetter blijkt te zijn vernield. De inwoners, voor het merendeel van Poolse afkomst, werden gedood omdat vermoed werd dat er verzetsstrijders in het dorp waren. De stenen waarop de namen van de inwoners van Hoeta Penjatska staan, is beschilderd met een Oekraïense vlag, de rood-zwarte vlag van de extreem-nationalistische Rechtse Sektor en hakenkruis. Ook is een steen vernield.

''Er zijn mensen die er op uit zijn om de relatie tussen Oekraïne en Polen te schaden'', constateert directeur Volodimir Biatrovitsj van het Instituut voor Nationele Herdenking die de vernieling naar buiten bracht. Hij wijst beschuldigend richting Rusland.

Lviv was Pools, maar werd na de Tweede Wereldoorlog ingenomen door de Sovjet-Unie. Honderdduizenden Polen trokken gedwongen weg. Ook werden duizenden Polen vermoord door Oekraïense nationalisten, terwijl Poolse strijders op hun beurt ook weer duizenden Oekraïners om het leven brachten.

Daar werd in de Sovjettijd niet over gesproken, maar de laatste jaren komt er steeds meer duidelijkheid over wat zich in de provincie Lviv heeft afgespeeld. Gezocht wordt nog naar een gezamenlijke visie van Oekraïne en Polen op die afschuwelijke periode. Overigens is er ook geen eenduidige visie op de gebeurtenissen. De meeste Oekraïense historici gaan er echter van uit dat de inwoners van Hoeta Penjatska zjn vermoord door een eenheid van de Galicische SS.

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken noemt het bekladden van het monument een provocatie, die bedoeld is om een wig te drijven tussen Polen en Oekraïners. ''Maar dat zal niet gebeuren.

Bronnen: ZIK, Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten