zaterdag 14 januari 2017

Oekraïense munt daalt weer flink in waarde

De hrivna zakte afgelopen week weer verder weg. De Oekraïense munt doet nu 27,60 ten opzichte van de dollar (en 29,38 ten opzichte van de euro). Financieel analist Jehor Perelihin verwacht dat de hrivna eind dit jaar nog eens 10 tot 15 procent aan waarde kan verliezen. Als belangrijkste reden noemt hij de beroerde situatie van veel Oekraïense banken.

Afgelopen woensdag werd weer een bank - de Platinum Bank, de 22e bank van het land - tijdelijk onder bewind geplaatst. Dieptepunt was afgelopen maand de nationalisering van de PrivatBank. Als Oekraïners hun geld veilig willen stellen, dan zit er weinig anders op dan dat ze buitenlandse valuta kopen. Daardoor zakt de hrivna steeds verder weg.

Een andere oorzaak is dat het bedrijfsleven doorgaans weinig buitenlandse valuta binnen krijgt in de eerste weken van het nieuwe jaar, waardoor vraag en aanbod niet matchen. Om de situatie toch enigszins beheersbaar te houden, heeft de Nationale Bank afgelopen week meerdere keren buitenlandse valuta op de markt gebracht.
Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten