zaterdag 14 januari 2017

Nabestaanden willen nieuwe zoekactie MH17

De nabestaanden van de slachtoffers van de MH17 willen dat het gebied waar het toestel in juli 2014 neerstortte opnieuw wordt onderzocht op achtergebleven menselijke resten. Dat zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp, die namens een grote groep nabestaanden het woord voert. Van Zijtveld reageerde in het NOS Radio 1 Journaal op het bericht dat een journalist onlangs een stuk menselijk bot vond op de rampplek. De politie heeft het botstuk en andere voorwerpen van de rampplek in beslag genomen, nadat de journalist afgelopen zaterdag was geland op Schiphol.

Van Zijtveld noemt de vondst "heel zwaar voor nabestaanden". Hij wijst erop dat de betrokken familieleden nu moeten beslissen wat ze met de menselijke rest doen. "Ga je het graf openen, moet je weer een crematie laten plaatsvinden, ga je het afstaan aan de overheid voor verder onderzoek? Het is een bevestiging dat er nog steeds stoffelijke resten liggen", zegt Van Zijtveld. Het OM heeft de nabestaanden destijds al geïnformeerd dat er in de loop van de tijd meer resten kunnen worden gevonden.

Maar Van Zijtveld wijst erop dat dit stuk bot is gevonden op een plek waar die resten niet werden verwacht, namelijk bij de loods waarin de onderzoeksmissie tijdens het veldwerk alle gevonden voorwerpen onderbracht. Daarom gaan de nabestaanden binnenkort met het Landelijk Parket praten over een nieuwe missie om het rampgebied nog eens na te speuren, zegt Van Zijtveld. "Wij willen niet die wond weer opentrekken, dat er weer resten zijn gevonden. En dat die zo eenvoudig te vinden zijn."

Journalist Michel Spekkers had de politie eerder beloofd dat hij de gevonden spullen vrijwillig over zou dragen op Schiphol. Toen bleek dat een medepassagier van Spekkers de tas met de spullen had meegenomen, besloot de politie alles in beslag te nemen. Spekkers heeft mogelijk Oekraïense regels overtreden door zonder toestemming spullen van de rampplek weg te nemen, zegt het OM.

De repatriëringsmissie maakte in 2015 afspraken met de lokale bestuurders in Oekraïne dat voorwerpen van de MH17 die nog gevonden worden, moeten worden ingeleverd bij de lokale burgemeesters. Spekkers zegt dat hij vanaf het begin de bedoeling had de spullen in Nederland over te dragen. "De overweging voor mij was: als dit menselijke resten zijn dan horen die hier niet thuis maar dan moeten die terug naar Nederland."

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten