maandag 30 januari 2017

Oleksandr Oles vindt laatste rustplaats in Kyiv

Dichter Oleksander Oles en zijn echtgenote Vira Kandiba zijn gisteren herbegraven in Kyiv. Patriarch Filatet van de Oekraïense orthodoxe kerk (patriarchaat Kyiv) leidde een rouwdienst in de Volodimirkathedraal. De dienst werd bijgewoond door duizenden, waaronder president Petro Porosjenko en zijn echtgenote, minister Jevhen Nishtsjoek van Cultuur en tal van andere politici. Er waren ook vertegenwoordiger vanuit de culturele sector, zoals Dmitro Pavlitsjenko, Nina Matviienko en Ivan Malkovitsj.

Het echtpaar heeft een laatste rustplaats gevonden op de begraafplaats Loekjanivske in de hoofdstad. Begin januari werd bekend dat Oleksandr Oles en zijn echtgenote Vira uit het graf in Praag waren verwijderd waar ze al tientallen jaren geleden waren begraven. De begraafplaats rekent zo'n 750 euro voor een periode van telkens tien jaar.

Die kosten werden lange tijd gedragen door de van oorsprong Oekraïense Volodimir Michaillisjin. Die stierf onlangs, waarna zijn zoon besloot het graf te ontruimen en zijn vader er in te begraven. Dat leidde tot commotie in Oekraïne, waarna besloten werd om de dichter en zijn vrouw in Kyiv een laatste rustplaats te geven. Oleksander Oles, eigenlijk Oleksandr Kandiba, was een bekende schrijver en dichter die in 1944 in Praag overleed.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: