Een nieuwe gasoorlog tussen Oekraïne en Rusland kan snel weer oplaaien, want de ouderwets strenge winter van nu zorgt er voor dat Oekraïne snel door de ondergrondse aardgasreserves is. Aan het begin van het stookseizoen was al sprake van een ongebruikelijk laag niveau aan gasreserves: met 14,7 miljard kubieke meter was dit zo'n 2 miljard minder dan in de twee voorgaande winters - en dat waren zachte winters.
Een week geleden maakte algemeen directeur Alexej Miller van het Russische Gazprom - ongetwijfeld handenwrijvend van plezeier - bekend dat Oekraïne nog maar 10,8 miljard kubieke meter aardgas in reserve heeft. ''Met nog tweeënhalve maand te gaan deze winter maken wij ons ernstig zorgen hoe Oekraïne hier mee om gaat'', zei Miller. Die bezorgdheid zal ongetwijfeld niet gaan over de vraag of de Oekraïners straks massaal in de kou zitten, maar het was de bedoeling dat de Europese afnemers zich gaan afvragen of er wel voldoende aardgas vanuit Rusland via Oekraïne hun kant op komt.
Inmiddels heeft Naftogaz vandaag bekend gemaakt dat er nóg minder aardgas in de ondergrondse reserves zit dan Miller al veronderstelde, namelijk 10,3 miljard kubieke meter . Daarvan is 8 miljard nodig om de druk op de pijplijnen te houden die het Russische aardgas naar Europa brengen. Daarmee resteert er dus nog hooguit 10,3 miljard kubieke meter gas voor eigen consumptie.
Het verbruik gaat razendsnel als de temperatuur daalt. Daalt de temperatuur toe 20 graden Celsius onder nul dan verbruikt Oekraïne 86 miljoen kubieke meter gas dagelijks. In de koude decembermaand ging er al 1,57 miljard kubieke meter doorheen. In de nog koudere januarimaand is tot vandaag al 1,78 miljard verbruikt. De resterende 2,5 miljard kubieke meter aardgas kan eind februari al op zijn, in het meest optimistische scenario halverwege maart.
Rusland en Oekraïne ruziën al jaren over hun wederzijdse verplichtingen. Gazprom wil Naftogaz alleen nog gas leveren als vooruit wordt betaald en Naftogaz is het nog altijd niet eens met de prijs die Gazprom deze winter vraagt. Daar komt nog bij dat Gazprom eerst 3 miljard dollar van Naftogaz wil ontvangen vanwege niet nagekomen verplichtingen (een verplichte jaarlijkse afname, gebaseerd op een 'wurgcontract' uit 2009) en daar moet dan nog een vooruitbetaling voor nog te ontvangen aardgas bovenop komen.
Meer over de 'aardgasoorlogen' van 2006 en 2009 is hier te lezen.
Bron: The Observer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten