woensdag 4 januari 2017

'Loetsenko kreeg zijn baan door omkoping'

Het Anti-Corruptie Bureau beschuldigt Joeri Loetsenko er van dat hij zijn baan als procureur-generaal heeft gekregen door smeergeld te betalen aan een aantal parlementsleden. Volgens Renat Koezmin, eerder plaatsvervangend procureur-generaal, is er een geschreven verklaring van het voormalige parlementslid Olexandr Onishtsjenko dat hij namens Loetsenko andere parlementsleden om moest kopen zodat zij diens benoeming tot de hoogste man bij het Openbaar Ministerie zouden steunen.

Er loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar deze kwestie. Onishtsjenko is overigens zelf ook omstreden. Hij zou zelf zijn parlementszetel ook hebben gekocht. Om aan vervolging te ontkomen, vluchtte Onishtsjenko naar het buitenland. Zijn parlementszetel is hem intussen ontnomen.

De directe beschuldiging van het Anti-Corruptie Bureau aan het adres van Loetsenko is een nieuwe ontwikkeling in de strijd tussen dit pas een jaar bestaande onderzoeksbureau en het Openbaar Ministerie om wie het eerste recht heeft om de corruptie aan te pakken. Afgelopen zomer kwam het tot een vechtpartij tussen medewerkers van de beide organisaties, nadat rechercheurs van het Anti-Corruptie Bureau werden betrapt toen ze van corruptie verdachte officieren van justitie bespioneerden.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten