zondag 26 juni 2016

Vier leden Rechtse Sektor voor rechter om schietpartij Moekatsjeve

Vier leden van de extreem-nationalistische beweging Rechtse Sektor moeten voor de rechter komen op beschuldiging van terrorisme. Het viertal deed mee op zaterdag 11 juli vorig jaar mee aan een schietpartij in de West-Oekraïense stad Moekatsjeve, waarbij ook een maffiabende onder leiding van het parlementslid Michailo Lanjo betrokken was. Inzet vormde de macht over grootschalige sigarettensmokkel in de grensstreek.

Bij de schietpartij in het stadscentrum kwamen drie mensen om, terwijl er tien gewonden vielen. De leden van de Rechtse Sektor vluchtten de bergen in, dagenlang achterna gezeten door de politie en zelfs het leger. Naderhand werden toch nog vier van hen opgepakt.

Zij worden niet alleen beschuldigd van deelname aan de dodelijke schietpartij, maar ook van doodbedreigingen, illegaal wapenbezit en het aanrichten van vernielingen in 2014 en 2015. De vier riskeren daarmee een gevangenisstraf van 15 jaar. Er staan tegen nog eens vijf leden van de Rechtse Sektor aanklachten op stapel. Ook zij deden mee aan de schietpartij in Moekatsjeve, maar zijn nog altijd op de vlucht.

Bron: Ukraine Today

Geen opmerkingen: