dinsdag 14 juni 2016

Rutte: uitslag Oekraïne-referendum desastreus

De Nederlandsse premier Mark Rutte vindt de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne rampzalig. "Het referendum heeft een desastreus resultaat opgeleverd", zei hij tijdens een bijeenkomst met parlementariërs uit EU-landen. Rutte herhaalde dat het nog steeds mogelijk is dat Nederland het verdrag niet ondertekent, als onderhandelingen in Europa en met Nederlandse politieke partijen op niks uitlopen.

Rutte benadrukt dat hij hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen. In gesprek met de parlementariërs herhaalde hij ook zijn standpunt over referenda. "I am totally against referenda. And I am totally, totally, totally against referenda on multilateral agreements, because it makes no sense."

Volgens Rutte toont het Oekraïne-referendum aan dat het onmogelijk is om als losstaande lidstaat beslissingen te nemen over een akkoord dat door de EU als geheel is genomen. Bij het referendum afgelopen april stemde 61 procent van de kiezers tegen het associatieverdrag. De opkomst was 32 procent.

Hoewel het om een raadgevend referendum ging, beloofden veel partijen de uitslag te respecteren. Het kabinet heeft nog niet officieel gereageerd op de uitslag, verwacht wordt dat een reactie na het Britse EU-referendum op 23 juni komt. 
 
Bron: NOS

Geen opmerkingen: