vrijdag 17 juni 2016

Parlement wil erkenning Oekraïens-orthodoxe kerk

Het Oekraïense parlement heeft de oecumenische patriarch Bartholomeus gisteren met grote meerderheid opgeroepen om de Oekraïens-orthodoxe kerk als autocefale kerk, dit wil zeggen onafhankelijk georganiseerde kerk, te erkennen. Het parlement vraagt bovendien aan de kerkleiders van tien van de veertien autocefale kerken die aan het Panorthodoxe Concilie op Kreta deelnemen om die status meteen ook officieel te erkennen.

Het parlement vraagt de erkenning om historische redenen. Tot in 1686 bestond een autonome Oekraïens-orthodoxe kerk. Maar die werd dat jaar ondergeschikt gemaakt aan het orthodoxe patriarchaat van Moskou. In de parlementsresolutie die met 245 tegen 20 stemmen werd goedgekeurd, wordt de patriarchen en bisschoppen in Kreta gevraagd om die historische vergissing recht te zetten, door de maatregel van 1686 teniet te doen.

Parlementsvoorzitter Andrej Paroebi zei erover: ''Ik heb er vertrouwen in dat de oecumenische patriarch de gebeden van miljoenen gelovigen, die geen schisma willen, zal aanhoren.'' Van de 45 miljoen inwoners in het land is 70 procent lid van een van de drie orthodoxe Kerken, waarvan enkel de Oekraïens-orthodoxe kerk van het patriarchaat van Moskou trouw is aan de Russische patriarch Kirill. Slechts die laatste is momenteel ook officieel door de wereldorthodoxie erkend.

Bronnen: Kathpress.at, Kerknet.be

Geen opmerkingen: