woensdag 14 januari 2015

Vrouwen nog zeven jaar op 55e met pensioen

Het Oekraïense parlement wil dat de pensioengerechtigde leeftijd voor vrouwen op 55 jaar blijft staan als ze dertig jaar hebben gewerkt en pensioenpremie hebben betaald. Eigenlijk liep deze regeling op 1 januari van dit jaar af, maar een meerderheid in het parlement vindt dat de regeling nog met zeven jaar verlengd dient te worden.

Vandaag werd ook bekend dat het Staatspensioenfonds afgelopen maand een contract sloot met de uitgeverij Segodnia Multimedia van miljardair Rinat Achmetov voor het uitgeven van de Pensioenkoerier, een weekblad dat dit jaar 175.000 artikelen in het Oekraïens en 75.000 in het Russisch moet publiceren.

Met deze uitgave is 560.000 euro gemoeid, aldus onderzoeksjournalisten van Nashi Groshi die er aan toevoegen dat het veel geld is voor een fonds dat slechts lage pensioenen uitkeert. Bovendien was van een - kostenbesparende - aanbesteding van het uitgeven van de Pensioenkoerier geen sprake en kan het blad niet terug worden gevonden in de schappen van de kiosken.

Het ministerie van Financiën is door Nashi Groshdi om commentaar gevraagd. Dat kwam niet omdat, aldus een woordvoerster, het Staatspensioenfonds zelfstandig beslissingen als deze kan nemen en het ministerie er geen enkele invloed op heeft. Het Staatspensioenfonds ontvangt jaarlijks ruim 4,8 miljard euro aan inkomsten, ofwel 18 procent van het bruto nationaal product.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: