vrijdag 23 januari 2015

Separatisten Donetsk willen vechten, geen vrede

Ukraine map locator
Premier Alexander Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk wil niet meer onderhandelen over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne nu de pro-Russische rebellen aan de winnende hand zijn. Zachartsjenko zei vanmorgen tegen het Russische persbureau RIA Novosti dat de rebellen het Oekraïense leger terug willen dringen tot buiten de provinciegrens van Donetsk.

"En als er dreiging van een andere kant komt, dan zullen we die ook gaan bestrijden. Ze begrijpen in Kiev nog niet dat we nu in drie richtingen tegelijkertijd kunnen aanvallen'', aldus Zachartsjenko. Hij kondigde aan dat de verovering van de stad Slovjansk belangrijk voor ze is. Er is een groot watertekort, tot aan Marioepol toe, en vanuit Slovjansk moet de hele regio van water worden voorzien.

De leider van de separatisten meent, aldus verslaggever Oliver Carroll (van onder meer The Independent en Newsweek) via Twitter, dat de kloof tussen Oost- en West-Oekraïne alsmaar groter wordt. ''Wij zijn andere mensen.'' En: "Nadat we onze onafhankelijkheid bevochten hebben, trekken we verder. Naar Kiev en Lviv.''

Bronnen: RIA Novosti, BBC, Twitter

Geen opmerkingen: