dinsdag 27 januari 2015

'Zachartsjenko brengt Rusland in verlegenheid'

Premier Alexander Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk heeft in de afgelopen dagen duidelijk gemaakt wat de werkelijke bedoelingen zijn van Rusland en de pro-Russische separatisten. Dat heeft Samantha Power, de permanente vertegenwoordiger van de Verenigde Staten, gezegd in een spoedvergadering over Oekraïne van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

''De uitlatingen van Zachartsjenko brengen Rusland in verlegenheid omdat ze te duidelijk zijn over de Russische strategie. Het is duidelijk dat de troepen vaan Zachartsjenko getraind en bevoorraad zijn door Rusland, en dat ze de hulp hebben van Russische militairen."

"Dus als Zachartsjenko rondtoetert dat hij zijn territorium wil uitbreiden, als hij zegt dat hij het Oekraïense leger wil aanvallen, als hij zegt dat hij niet meer wil onderhandelen, dan heeft hij het niet alleen over wat de separatisten willen, maar over wat Rusland wil. Het huidige offensief is bedacht in Moskou en wordt uitgevoerd door in Rusland getrainde en door Rusland gesteunde separatisten, die Russische raketten en Russische tanks gebruiken, die gesteund worden door Russische troepen'', aldus Power.

De uitlatingen van Zachartsjenko moeten niet enkel als branie worden beschouwd, constateerde de Amerikaanse diplomaat. Dat heeft de raketaanval op Marioepol van afgelopen zaterdag wel geleerd. ''Toen leden van de Veiligheidsraad zaterdag een gezamenlijke verklaring wilden opstellen waarin de aanval en de uitlatingen van Zachartsjenko werden veroordeeld, hield Rusland dat tegen. Dat is niet verwonderlijk, want een dag eerder werden de uitlatingen van Zachartsjenko nog bejubeld in de Russische media. Het zou wel heel raar zijn geweest als Rusland vervolgens diezelfde uitlatingen zou veroordelen.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: