zaterdag 31 januari 2015

Overleg Minsk begonnen, maar lijkt al kansloos

Het is er dan toch van gekomen. Eind van de middag zijn de onderhandelaars weer aangeschoven in Minsk, ook die van de separatisten uit Donetsk en Loehansk. In eerste instantie zijn dat Denis Poesjilin (DPR) en Vladislav Deinego (LPR). Zij gaven eerder deze middag een persconferentie om de voorwaarden te noemen waaronder ook de premiers van de beide volksrepublieken, Alexander Zachartsjenko en Igor Plotnitski, bereid zijn om aan te schuiven bij het overleg in de Wit-Russische hoofdstad.

Zachartsjenko en Plotnitski willen alleen komen ''als er iets te ondertekenen valt'', maar bovenal als de Oekraïense onderhandelaar, de oud-president Leonid Koetsjma, ze kan verzekeren dat het Oekraïense leger ophoudt met vechten.

En eigenlijk willen ze niet eens zaken doen met Koetsjma, maar vinden ze dat er een onderhandelaar ''op hetzelfde niveau'' als de beide premiers mee moet doen namens Oekraïne. Dat zou dan president Petro Porosjenko moeten zijn, of premier Arseni Jatsenjoek. De kans dat het overleg in Minsk vandaag iets oplevert, lijkt daarmee bij voorbaat al verkeken.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: