zaterdag 31 januari 2015

'Leger heeft tegenaanval ingezet bij Debaltseve'

Het Oekraïense leger heeft vanmorgen de tegenaanval ingezet bij het door pro-Russische rebellen vrijwel omsingelde stadje Debaltseve. Dat meldt parlementslid Semen Sementsjenko op Facebook. ''Bid voor onze jongens. Vanavond meld ik me weer'', schrijft Sementsnko die de hoop uitspreekt dat een herhaling van het drama van Ilovajsk uit blijft.

Eind augustus probeerden soldaten weg te komen uit het door rebellen omsingeld Ilovajsk. Terwijl ze vluchtten, werd er op hen geschoten. Daarbij kwamen meer dan 300 soldaten om het leven. In de strijd om Ilovajsk sneuvelden 1.000 soldaten. De militairen in Debaltseve zitten in een vergelijkbare situatie, want alleen via een smalle corridor is nog een verbinding met de buitenwereld mogelijk. Er zouden zo'n 8.000 Oekraïense soldaten in het door de rebellen omsingelde gebied zijn.

Gisteren werden nog zo'n 250 inwoners van het het ooit 26.000 inwoners tellende stadje geëvacueerd en ook vanmorgen werden enkele tientallen per bus naar veiliger oorden gebracht. Er zijn echter nog veel inwoners achtergebleven, waaronder kinderen. Afgelopen nacht stierven twee burgers in Debaltseve bij de voortdurende beschietingen door de rebellen, gisteren kwamen zeven inwoners van de stad om. Er is al ruim een week geen elektriciteit, verwarming en water meer in Debaltseve en het nabijgelegen Voehlehirsk.

Bronnen: Ukrinform, Censor.net

Geen opmerkingen: