donderdag 29 januari 2015

'Porosjenko maakte geheime afspraak met Poetin'

President Petro Porosjenko heeft volgens de Oekraïense krant Dzerkalo Tizhnja een geheime overeenkomst gesloten met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Het zou gaan om een afspraak over aanpassingen van de bestandslijn zoals die is vastgelegd in het akkoord van Minsk. In ruil voor aanpassingen in het voordeel van de pro-Russische separatisten zou Oekraïne een smalle strook bij Debaltseve krijgen.

De bestandslijn zoals in Minsk afgesproken én de aanpassingen zoals Poetin die wilde.
De luchthaven van Donetsk, indertijd nog in handen van het Oekraïense leger, zou aan de separatisten worden gegeven. Porosjenko zei afgelopen zondag zelf overigens dat het vliegveld in de bufferzone tussen de strijdende partijen moet liggen. Om Debaltseve wordt nu hevig gevochten. Het 26.000 inwoners tellende garnizoensstadje is vrijwel geheel omsingeld door de rebellen.

Porosjenko ontkent een afspraak over aanpassingen van de bestandslijn te hebben gemaakt, maar intussen is de discussie in Oekraïne losgebarsten over de vraag of zo'n afspraak al dan niet een illegale actie van de president is en of het een goede zaak is om enigszins tegemoet te komen aan de eisen van de separatisten. Politiek analist Vitali Bala beschouwt het akkoord van Minsk als een farce en beschuldigt de Dzerkalo Tizhnja van een lastercampagne tegen de president.

Op 15 januari stuurde Poetin een brief aan Porosjenko waarin hij voorstelde om de bestandslijn vast te leggen zoals de frontlinie op dat moment liep, aanzienlijk verder dan het westen dan in september was vastgelegd. Porosjenko antwoordde daar bijna twee weken later op dat Rusland zich aan de afspraak moet houden om een staakt-het-vuren in acht te nemen. Ook zou de in Moskou gevangen zittende piloot Nadia Savtsjenko vrijgelaten moeten worden. Over het aanpassen van de bestandslijn werd in deze brief niet gerept.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: