zondag 25 januari 2015

Rusland blokkeert verklaring van Veiligheidsraad

Rusland heeft een verklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen gehouden waarin de raketaanval op een buitenwijk van de stad Marioepol werd veroordeeld. Volgens de Russische vertegenwoordiging in de Veiligheidsraad wilde Groot-Brittannië in de verklaring opgenomen zien dat de pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor de raketaanval. Het persbureau Associated Press meldt echter dat de Veiligheidsraad juist een objectief onderzoek wil naar wie verantwoordelijk is voor de aanval.

Het Russische parlementslid Leonid Sloetski liet vandaag weten dat het Oekraïense leger de raketaanval op Marioepol heeft uitgevoerd om de separatisten er opnieuw van te kunnen beschuldigen dat zij zich niet houden aan de afspraken over een staakt-het-vuren en terugtrekking van zware wapens uit de frontlinie.

Dat zou van belang zijn omdat de parlementaire vergadering van de Raad van Europa maandag begint aan een driedaagse vergadering in Straatsburg. Sloetski is één van de Russische leden van de parlementaire vergadering. "De gebeurtenissen in Marioepol horen thuis in het rijtje waarin ook de raketaanval op een bus in Volnovaha en het neerschieten van vlucht MH17. Ze stellen de zaken graag net andersom voor als ze zijn en wijzen meteen met de beschuldigende vinger richting Moskou'', aldus Sloetski.

Terwijl de OVSE zelf te kennen geeft dat de raketten op Marioepol vanuit door de rebellen bezet gebied kwamen, zegt Sloetski doodleuk dat de OVSE heeft geconstateerd dat de raketten zijn afgevuurd door het Oekraïense leger.

Bronnen: Associated Press, Tass

Geen opmerkingen: