maandag 19 januari 2015

'Rusland stuurt nieuwe troepen naar Oekraïne'

Twee Russische bataljons zijn vandaag de grens met Oekraïne overgestoken. Ook zou er Russisch wapentuig de regio waar de pro-Russische rebellen de macht hebben zijn binnengereden. Dat melden Oekraïense media vandaag op basis van officiële bronnen binnen de regering. Een Russisch bataljon kan uit een paar honderd tot 1500 soldaten bestaan. Onduidelijk is om hoeveel soldaten het precies zou gaan. Volgens premier Arseni Jatsenjoek zijn behalve soldaten ook tanks, raketlanceerders, BUK-raketten en radiosystemen zijn land ingereden.

Rusland heeft altijd ontkend dat de strijdkrachten aanwezig zijn in het oosten van Oekraïne. Algemeen wordt echter aangenomen dat de pro-Russische rebellen in dat gebied wel degelijk steun krijgen van Russische soldaten. Volgens de Oekraïense regering zijn er nu meer dan 7.000 legereenheden van de oosterburen op Oekraïens grondgebied.

De afgelopen tijd is vooral fel gevochten rondom het - intussen goeddeels verwoeste- vliegveld van de stad Donetsk. Dat zou nu in handen zijn van het Oekraïense leger.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: