woensdag 21 januari 2015

Porosjenko: 'Weer 2.000 Russische soldaten grens over'

Meer dan 2.000 Russische soldaten zouden de Oekraïense grens over zijn gegaan met 200 tanks en pantserwagens. Dat zegt president Petro Porosjenko in een uitzending van tv-zender Bloomberg Europa. ''Daarmee is de kans op verdere escalatie heel groot geworden'', meent hij. Porosjenko vindt de situatie echter niet zo alarmerend als afgelopen augustus.

Destijds had het Oekraïense leger geen schijn van kans tegen de pro-Russische rebellen. ''We zijn nu in staat gebleken om de aanvallen op diverse plaatsen af te slaan. Al moet wel worden gezegd dat het snel anders kan worden met zoveel buitenlandse militairen.'' Er zouden al 8.000 Russische soldaten in Oost-Oekraïne aanwezig zijn, waarmee het totaal dus op 10.000 komt.

De Oekraïense regering heeft de OVSE maandag verzocht om in Moskou te informeren waarom Rusland meer dan 50.000 manschappen aan de grens heeft staan, gereed om in actie te komen. Volgens de regels die de OVSE hanteert, moet binnen 48 uur een vraag van de organisatie worden beantwoord. Minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft ook vandaag echter nog weer laten weten dat Rusland geen militairen naar Oost-Oekraïne heeft gestuurd.

Bronnen: Ukrinform, Unian, Kiev Post

Geen opmerkingen: