vrijdag 30 januari 2015

Overleg in Minsk nog weer op losse schroeven

Er wordt gewerkt aan een overeenkomst die de basis moet vormen voor de uitvoering van de afspraken zoals die in september in Minsk overeen zijn gekomen. Mogelijk nog vandaag, anders morgen is het de bedoeling dat er een overeenkomst getekend wordt in de Wit-Russische hoofdstad. Dat heeft onderminister Olena Zerkal van Buitenlandse Zaken vanmiddag meegedeeld.

Tegelijkertijd wordt van de kant van de pro-Russische separatisten gemeld dat zij bereid waren om vandaag naar Minsk te gaan, maar dat de Oekraïense vertegenwoordigers zouden het hebben laten afweten. Eerder was van de kant van de separatisten gezegd dat zij bereid zijn aan het overleg mee te doen als er maar een overeenkomst te ondertekenen viel. Daaraan wordt nu dus kennelijk nog gewerkt.

Oud-president Leonid Koetsjma, die voor Oekraïne mee doet aan de gesprekken in Minsk, heeft vanmiddag aan het persbureau Novosti laten weten dat hij voor morgenochtend een vlucht heeft geboekt. De Russische ambassadeur Michail Zoerabov en OVSE-voorzitter Heidi Tagliavini worden ook aan de onderhandelingstafel verwacht, evenals Denis Poesjilin en Vladislav Deinego namens de separatisten in respectievelijk Donetsk en Loehansk.

President Petro Porosjenko sprak gisteren met Koetsjma, Zoerabov en Tagliavini over de mogelijkheden om nu eindelijk eens op te houden met vechten en een oplossing te zoeken voor het conflict in Oost-Oekraïne.

Bronnen: Unian, Tass

Geen opmerkingen: