donderdag 29 januari 2015

Omtzigt vraagt wat Raad van Europa gaat doen voor Savtsjenko


Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft als lid van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa het Ministerscomité vandaag gevraagd wat in de afgelopen vier maanden eigenlijk is ondernomen om de Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko weg te krijgen uit een Russische gevangenis. En dan met name in hoeverre het Comité contact met de Russische autoriteiten heeft gehad over deze kwestie.

Op 8 oktober vroeg de CDA'er het Comité van Ministers van de Raad van Europa al om op te komen voor Savtsjenko die afgelopen zomer door rebellen gevangen werd genomen in Oost-Oekraïne en vervolgens naar Rusland werd gebracht om daar te worden berecht voor haar betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten.

Omtzigt constateert nu dat niets is gedaan om Savtsjenko vrij te krijgen. "Intussen is Savtsjenko in het Oekraïense parlement gekozen en maakt ze nu ook deel uit van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Dientengevolge geniet ze nu diplomatieke onschendbaarheid. Verder is ze al 48 dagen in hongerstaking en gaat haar gezondheid zienderogen achteruit'', aldus Omtzigt.

De parlementaire vergadering nam gisteren een motie aan waarin Rusland werd opgeroepen om Savtsjenko binnen 24 uur vrij te laten. Die termijn is inmiddels verstreken, zonder dat gehoor is gegeven aan de oproep. Wel is Savtsjenko nu overgebracht naar een gevangenishospitaal. Tegelijkertijd is haar echter ook ten laste gelegd dat zij illegaal Rusland binnen is gegaan.

Bron: website parlementaire vergadering Raad van Europa

Geen opmerkingen: