De Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko heeft sinds het begin van haar hongerstaking op 13 december vijftien kilo aan gewicht verloren en is er volgens haar zus Vera lichamelijk slecht aan toe. "Ik overdrijf echt niet. Maar haar geest is gelukkig ongebroken", aldus Vera in een interview met tv-zender Inter. De omstandigheden in de Moskouse gevangenis zijn ronduit slecht. ''Ze heeft alleen koud water tot haar beschikking.''
Savtsjenko is aan haar zevende week zonder eten begonnen, uit protest tegen haar gevangenhouding. Het is voor haar de enige manier om voor haar land te vechten, zegt zus Vera. ''Ze is niet uit op medelijden of zelfmoord. Het is een vechter en zij ziet een hongerstaking als haar manier om op te komen voor haar land, maar ook om te protesteren tegen haar onterechte gevangenhouding.''
Nadia Savtsjenko (33) was de eerste vrouwelijke piloot van een gevechtshelikopter, de Mi-24. Ze werd uitgezonden naar Irak. Toen het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne uitbarstte, kon ze als piloot niets uitrichten en nam ze verlof op. Ze vertrok uit Lviv en voegde zich bij een aantal vrienden van Maidan die inmiddels deel uitmaakten van het vrijwilligersbataljon Aidar.
In dit bataljon werd ze een gewone soldaat. Volgens zus Vera, die haar daar opzocht, was Nadia door haar in Irak opgedane oorlogservaring een waardevolle instructeur voor haar veelal onervaren medesoldaten.
Op 17 juni werd zij tijdens een chaotisch verlopend gevecht in de provincie Loehansk gevangen genomen door pro-Russische rebellen. Twee weken later dook ze op in Rusland, waar ze werd aangeklaagd wegens moord. Savtsjenko wordt mede verantwoordelijk gehouden voor een mortieraanval waarbij de Russische journalisten Igor Korneljoek en Anton Volosjin om het leven kwamen. Ze zou via de radio om mortiervuur hebben gevraagd. Haar advocaten beweren evenwel dat ze een uur voor de aanval al gevangen werd genomen en dus niet verantwoordelijk kan zijn voor de mortieraanval.
Hoe Savtsjenko in Rusland terecht kwam, is nog onduidelijk. Haar advocaten zeggen dat ze meteen de grens over is gebracht door de rebellen die haar overleverden aan de Russische politie. Zus Vera, die zelf met de rebellen onderhandelde over haar vrijlating, zegt dat een aanvoerder van de rebellen haar verzekerde dat zij nog altijd in Oekraïne was, terwijl ze ondertussen al lang en breed de grens over was.
Van Russische zijde wordt echter beweerd dat Savtsjenko zelf lopend de grens over is gegaan en daar werd gearresteerd toen ze politiek asiel aanvroeg. Justitie wil haar daarom niet aanmerken als krijgsgevangene.
Bij de parlementsverkiezingen van 26 oktober veroverde Nadia Savtsjenko een parlementszetel. Inmiddels maakt ze namens haar land deel uit van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Er is inmiddels een procedure in gang gezet om haar als zodanig diplomatieke onschendbaarheid te bezorgen.
Bronnen: Ukrinform, The Telegraph
Geen opmerkingen:
Een reactie posten